Media


Pressinformation


 
 

"Mitt namn är Abdulaziz Ahmed Mehamed. Jag minns knappt mina föräldrar för jag var bara ett år då de dog i aids. Till all lycka levde mina morföräldrar och tog hand om mig. Vi är fattiga och bor i ett litet plåtskjul. Då mormor blev blind kunde hon inte längre jobba. Morfar är i dåligt skick. Men sedan hände något fantastiskt. Jag fick börja i skolan! Vi fick stöd av Finska Missionssällskapet här i Etiopien så att vi kunde köpa skoluniform. Mitt favoritämne är samhällskunskap och jag drömmer om att bli rymdforskare då jag blir stor.”  

 
"Jag heter Sibrat Mark och bor i Etiopien. Jag föddes på juldagen. Min mamma var så lycklig över att ha fått mig att hon gav mig ett namn som betyder  En gåva från Gud". Sibrats familj är fattig, men tack vare ditt stöd får hans familj hjälp i vardagen och Sibrat kan börja skolan då han blir äldre. 
 
 
 
vinjetti_enkeli.jpg

De vackraste julsångerna ljuder för bortglömda barn

De vackraste julsångerna sjungs i år för 44:e gången. Varje adventstid samlas över en miljon finländare för att sjunga tillsammans och göra gott.

Kollektmedlen som samlas in vid allsångsstunderna och julinsamlingen på sajten www.devackrastejulsangerna.fi stöder i år föräldralösa barn och barn vars föräldrar inte kan ge dem trygghet och omvårdnad. Det finns cirka 130 miljoner föräldralösa barn i världen.

Kollekterna och julinsamlingen inbringar årligen cirka en miljon euro.

- Årets julinsamling ger hopp åt fattiga och föräldralösa barn i u-länderna, säger understödskoordinator Britt-Helen Lindman vid Finska Missionssällskapet.

Intäkterna från julinsamlingen används för att stöda utsatta barns uppväxt, utbild­ning och framtid. Medlen används också i förebyggande syfte genom att ge gravida mammor mödrarådgivning och trygga förlossningar samt genom att hjälpa fattiga familjer att ta hand om sina barn.

- För fem euro får ett svältande barn tilläggsnäring. Tio euro räcker till en skoluniform och 20 euro garanterar en trygg sjukhusförlossning. En större summa, 150 euro, avlönar en sjukskötare en hel månad på en klinik, förklarar Lindman.

 

Matteus församling valde sångerna

Julsångshäftet har i år tryckts på finska (730 000 exemplar) och svenska (50 000 exemplar). Ifjol utkom ett sånghäfte på de samiska språken. Upplagan finns fortfarande tillgänglig.

Det svenskspråkiga julsångshäftet innehåller 21 sånger, både gamla älskade sånger och nyare inslag. Sångerna i årets svenskspråkiga häfte har valts av Anders Forsman, Daniela Strömsholm och Marianne Sundroos i Matteus församling, Helsingfors. I häftet finns tre nykomlingar: Nu är det jul, Stjärnbarn och Vinterpsalm från Åland.

Internationellt sånghäfte

För två år lanserade Finska Missionssällskapet ett internationellt sånghäfte. Ifjol bjöd flera församlingar i huvudstadsregionen in asylsökande till internationella sångkvällar med De vackraste julsångerna.

Johanna Lillqvist, kampanjkoordinator för De vackraste julsångerna vid Finska Missionssällskapet, hoppas att de internationella sångkvällarna sprider sig till ännu flera församlingar.

- Hittills har vi haft med sånger på engelska, tyska och franska i det nya häftet. I år tillkom bland annat arabiska, kinesiska och estniska. Alla sånger har dessutom engelsk översättning. Vi önskar att julsångerna blir till glädje för till exempel de asylsökande som kommit till Finland, säger Lillqvist.

Vill du bekanta dig med det internationella sånghäftet? Ta en titt här.

Karttjänst på nätet

På webbtjänsten www.devackrastejulsangerna.fi finns en karta där församlingarna kan pricka in sina egna sångtillfällen. Karttjänsten ger en överskådlig bild över var och när man kan sjunga.

Visste du?

Allsångstraditionen De vackraste julsångerna startade 1973. Finska Missionssällskapet presenterade då en allsångsidé som församlingarnas kantorer kunde förverkliga kring tredje söndagen i advent, för att stöda missionen. Dåvarande organist i Åbo svenska församling, Gunvor Helander, var med och utarbetade det första konceptet på svenska.

Många sätt att delta i julinsamlingen

Ge en gåva via telefonen eller på nätet, klicka här för mera info